Aké víno sa hodí k jednotlivým pokrmom

 

Rulandské modré

Je víno, ktoré sa ideálne hodí pre jedlá so zemitými chuťami

Jedlá, vyrobené zo surovín, ako sú napríklad huby a hľuzovky, vyniknú pri červených vínach, ako sú Pinot Noir a Dolcetto. Je to vďaka ich ľahkosti ´, ako aj pikantnému obsahu.

Chardonnay

Táto odroda sa hodí k mastným rybám alebo rybám s bohatou omáčkou

Šedivé biele, ako napríklad Chardonnay z Kalifornie, Čile alebo Austrálie, sú lahodné s rybami, ako sú losos alebo akékoľvek morské plody v omáčke.

Šampanské

Šampanské sa perfektne hodí ku  všetkému, čo je slané

Väčšina suchých šumivých vín, ako napríklad brut Champagne alebo Španielske cava je v skutočnosti málo sladké. Práve preto môže vyniknúť ich chuť iba v prípade, že ich skombinujete so slanými jedlami, ako sú napríklad rezance s morskými riasami.

Cabernet Sauvignon

Toto víno sa ideálne hodí ku šťavnatému červenému mäsu

Kalifornská zmes Cabernetu a Bordeauxu tiež chutí so steakmi alebo kotletkami, ako sú napríklad jahňacie kotlety s bylinkami.

Dry Rosé (suché rosé)

Pre bohaté jedlá a syry

Hoci sa niektoré syry lepšie kombinujú s bielym alebo červeným vínom, väčšina z nich aj tak veľmi dobre chutí so suchým ružovým vínom. Je to spôsobené jeho ideálnou kyslosťou v kombinácií s ovocným charakterom, prislúchajúcim červeným vínam.

Veltlínske zelené

Hodí sa ku pokrmom so šalátom alebo čerstvou zeleninou

Podmanivou môže byť rakúska vôňa citrusu a ďateliny v kombinácií s ďalšími bylinkami, ako je cuketa linguine. Okrem Veltlínu sa bylinky ideálne hodia aj k vínu Albarino zo Španielska, či Vermentino z Talianska.

Moscato d´Asti

Víno patriace k ovocným dezertom

Mierne sladké šumivé vína, ako je Moscato d´Asti, šampanské demi-sec a Asti Spumante, pomáhajú zdôrazniť chuť ovocia v dezerte. V kombinácií s chutným koláčikom sa jedná o naozajstný kulinársky zážitok.