5 chýb, ktoré zrejme robíte pri pití šampanského

04.10.2017

5 chýb, ktoré zrejme robíte pri pití šampanského

Nemôže byť nič krajšie, ako malý prípitok s pohárikom vychladeného šampanského, či už pri príležitosti svadby, zásnub, študentských promócií alebo aj kedykoľvek naň dostaneme chuť.

5 chýb, ktoré zrejme robíte pri pití šampanského

 Nik z nás predsa nemôže poprieť, že by nemiloval šampanské? Svoje o tom vie aj madam Bollingerová, ktorá raz povedala:

"Pijem ho, keď som šťastná a keď som smutná. Niekedy ho pijem, keď som sama. Keď mám spoločnosť, považujem to za povinné. Pijem ho, ak nemám hlad. Inak sa ho nikdy nedotknem - iba, ak som smädná."

Avšak, čo keby sme vám teraz povedali, že s najväčšou pravdepodobnosťou pijete vaše šampanské nesprávnym spôsobom?

  1. Pijete ho len pri veľmi zvláštnych príležitostiach

Každé miesto, či okamih môžu byť ideálne na pitie skvelého šampanského.

Ľudia si už totiž zvykli popíjať šampanské len pri výnimočných udalostiach, kedy niečo oslavujú alebo ho chcú použiť ako darček. Avšak, nič nemusí byť zlé na tom, ak sa rozhodnete si otvoriť fľašku šampanského napríklad aj v piatok večer, kedy si po celotýždňovej šichte chceme užiť príjemný čas s priateľmi.

  1. Máte svoje šampanské v chladničke príliš dlho?

Platí pravidlo, že pokiaľ neplánujeme v najbližších troch, či štyroch dňoch piť naše šampanské, bude lepšie, ak pred jeho skladovaním v chladničke, uprednostníme radšej nejaké chladné a suché miesto. V opačnom prípade by sa totiž mohlo stať, že naša fľaška začne trpieť nedostatkom vlhkosti, čoho dôsledkom môže byť aj postupné vysúšanie korku, čo vedie v konečnom dôsledku až k zmene chuti vína.

  1. Nesprávne otváranie fľaše

Verte tomu alebo nie, otváranie fľaše šampanského je až trojstupňový proces, ktorý si teraz predstavíme.

Začíname umiestnením palca na vrchole drôtu

Postupne začneme rozbaľovať drôt, pričom dbáme o to, aby sme ho celý čas držali mimo korku.

Pri následnej manipulácií s korkom dbáme o to, aby sme sa nesnažili vykrúcať korok von z fľaše, ale presne naopak. Krúživými pohybmi fľaše ho dostaneme von, bez toho, aby sme riskovali jeho lietanie po celej miestnosti. J

No, a keď je už korok vonku, nič nám nebráni v tom, aby sme naše vytúžené šampanské aj ochutnali.

  1. Nesprávne pokladanie pohára

Najdôležitejšou vecou, ktorú treba mať na pamäti keď pijete šampanské je, že pokiaľ ide o jeho chuť, tak veľmi dôležitou vlastnosťou je jeho teplota. V praxi to môže znamenať napríklad aj to, aby sme sa vyvarovali jeho pokladaniu na misky, či taniere, ktoré by mohli jeho teplotu podstatne znížiť a nás tak pripraviť o jeho skvelú chuť.

  1. Používajme iba poháre na šampanské

Poháre na šampanské by mali byť dokonale jemné s tenkým sklom, aby tak umožnili vínu nechať vyniknúť jeho chute a vône. Ďalším špecifikom je aj to, aby mali tieto poháre dostatočne vysokú stopku. Len tak sa nám totiž podarí, aby sme ich dokázali správne uchopiť, bez toho, aby sme sa rukou dotýkali spodku pohára, a tým ho zbytočne zohrievali.

 

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
ZGY1ZD