Ako správne degustovať víno

20.01.2017

Ako správne degustovať víno

Degustácia je pojem, ktorý v tých vyšších kruhoch nahrádza nami zaužívané slovíčka ako koštovka, či ochutnávanie.

Degustácia je pojem, ktorý v tých vyšších kruhoch nahrádza nami zaužívané slovíčka ako koštovka, či ochutnávanie. Je však pravdou, že ochutnávať môžeme dnes naozaj všetko, počnúc obľúbeným pivom, až po nedeľnú polievku našej manželky. Pokiaľ však už vyslovíme slovko degustácia, tak sa musí zákonite jednať o niečo naozaj kvalitné, či inak výnimočné. Do tejto kategórie zaiste spadajú aj naše obľúbené vínka.

Keď už sa teda rozhodneme štylizovať do polohy takéhoto degustátora, tak by sme sa mali na to aj patrične pripraviť. Rovnako, ako keď sa chystáme prvý krát do práce, či školy, tak aj takéto ochutnávanie vína neprinesie želaný efekt, pokiaľ sa na to predbežne nevyzbrojíme. Alebo by sme skôr mali napísať odzbrojenie, lebo k tomu, aby sme boli schopní naozaj kvalitne a efektívne porovnávať chute týchto vínnych mokov, tak musíme naše telo zbaviť všetkých nežiaducich, ale najmä rušivých vôni, ktoré by nás mohli zbytočne len rozptyľovať a obrať nás tak o možnosť správneho posudzovania. Pred takouto degustáciou by sme sa teda mali zaiste vyhnúť tak výrazným jedlám, ako sú napríklad cibuľa, cesnak, rôzne koreniny, či mentolové žuvačky.Degustácia vína Takisto sa treba strániť výrazným parfumom alebo voňavým mydlám, ktoré by opäť mohli odvrátiť naše čuchové vnemy na všetky možné strany.

Pokiaľ sa nám už takto odzbrojený podarí doraziť na samotnú degustáciu, tak sú pre nás pripravené 3 základne porovnávacie parametre, ktoré by sme mali objaviť v každom jednom víne. Sú nimi pochopiteľne farba, vôňa a chuť. Mohlo by sa nám zdať, že prvá menovaná kategória, ktorou je samotná farba vína, by pre nás nemala znamenať žiaden väčší problém. Opak je však pravdou! Zaručene to nie je iba o tom, aby sme určili, či sa jedná o biele, ružové alebo červené víno, ale skrýva sa v tom oveľa viac. Správna farba vína nám totiž môže veľa napovedať aj o tom, či náhodou nie je zakalené, resp. ako staré môže byť. K tomuto poznaniu nám samozrejme nestačí na samotné víno len pozerať, lež nám k tomu pomôže, ak konkrétny pohár aj trocha nakloníme a budeme víno pozorovať na jeho okraji. Na tomto mieste sa farba vína decentne mení a nám tak dáva údaje o jeho veku, či spôsobe skladovania.

Keď sa nám už podarí dostať pohár vína do takejto polohy, tak je pre nás ďalším podstatným krokom pri degustáciu, nechať preniknúť jeho vôňu. To sa nám podarí takým spôsobom, pokiaľ začneme pohárom krútiť a necháme tak víno, aby sa dokonale spojilo so vzduchom, ktorý z neho vytiahne všetky dôležité aromatické látky. Ešte pred samotným privoňaním k vínu môžeme pozorovať napríklad aj jeho stekajúce prúžky po okraji pohára. Tie nám zase svojou rýchlosťou čo to napovedia o jeho viskozite, čiže obsahu alkoholu vo víne. Táto informácia je pre nás skutočne už poslednou prekážkou k tomu, aby sme ku konkrétnemu vínu naozaj aj privoňali a objavili v ňom všetky tie výnimočné vône. Tie potom rozdeľujeme do viacerých kategórii, pričom k tým dominantným prirodzene patria rôzne kvetinové a ovocné vône, ktoré nám symbolizujú konkrétnu odrodu, či prostredie viniča. Avšak, môžeme tu nájsť v druhom rade aj sekundárne priemyselne vône, ako guma, tabak, či petrolej, ktoré sú tiež výpovednou hodnotou o tej ktorej odrode.

Teraz, keď už sme si naše vínko obzreli naozaj z každej strany, tak nám neostáva nič iné, ako ho konečne ochutnať. Paradoxne, toľko očakávaný moment trvá napokon len pár sekúnd a vo väčšine prípadov toto víno končí v tzv. vypľúvacich pohárikoch. Mohlo by sa vám to zdať ako prejav neserióznosti, avšak pravda je niekde úplne inde. Jednak je ukrytá vo víne, ktoré stihnete aj za tak krátky čas dokonale zhodnotiť. Najmä, ak tomu predchádzajú všetky skôr spomínané rituály. Zároveň však, by bolo nereálne, aby sa nám podarilo pri degustovaní viacerých vzoriek vína, zachovať všetky naše zmysly dokonale pohromade, ak by sme každé jedno víno z chuti dopili. Je to možno preto aj údel samotných degustátorov, že si v snahe vychutnať skutočne kvality vínka a zachovaní svojej odbornosti, v skutočnosti tieto vínne moky ani poriadne nevychutnajú.

Pokiaľ nám však niektoré vínka naozaj zachutia a sme ochotní si ich vziať k sebe domov, tak tam už platia úplne iné pravidlá, ktoré nám už dovolia kedykoľvek siahnuť aj na dno pohára.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
N2Q4YjRlN