Ako vybrať to správne víno

22.01.2017

Ako vybrať to správne víno

Mnoho ľudí si myslí, že vybrať dobré víno nie je žiaden problém. Opak je však pravdou!

 

Mnoho ľudí si myslí, že vybrať dobré víno nie je žiaden problém. Opak je však pravdou! Najmä, ak sa človek ocitne medzi regálmi v obchode a vidí okolo seba naraz desiatky vín rôznych značiek, druhov, vinárov, či farieb. Vtedy by pochopiteľne mohol zvoliť taktiku, vybrať sa cestou vyšších cien a zvoliť za svojho šampióna víno s adekvátnou cenovku, avšak ani to nemusí tá správna voľba.

Keď o víne vôbec nič nevieme, tak je ideálne si nechať niekým poradiť, kto nám prípadne tieto naše obzory rozšíri. Najlepšie, keď je to samotný vinár, či výrobca vína. Ak už aké také vedomosti o víne máme aj my sami, tak treba pre zmenu dobre poznať človeka, ktorému ideme konkrétne víno kupovať. Najmä, ak sa má jednať o vhodný darček, tak je dôležité, aby sme sa dokázali trafiť do jeho vycibreného vkusu.Ako vybrať víno

Vína sa v zásade rozdeľujú jednak podľa farieb, ako aj prípadnej kyslosti, či sladkosti vína. Pokiaľ má byť obdarúvanou osobou chlap, tak je nám jasné, že skôr siahneme po nejakom dobrom bielom alebo červenom víne, ideálne, aby bolo čo najsuchšie. Vtedy nám prichádzajú pod ruku odrody, ako Rizling, Muškát, Chardonay alebo z červených Frankovka a Alibernet. Ďalší z dôležitých faktorov, ktorý ocenia výlučne muži, je napríklad aj konkrétny ročník vína, či sa jedná o mladé vínko alebo máme v rukách už tzv. klenot ovenčený časom. Z toho mladé vínka sú zväčša predmetom každoročných ochutnávok, či porovnávaní, ako sa nám naša úroda za ten čas zmenila. Pričom, v prípade starších vín sa už jedna o fľašky, ktoré si radi odložíme aj niekam na vitrínu a siahneme po nich, až keď príde ten najvhodnejší čas.

Na strane druhej, pokiaľ chceme dobrým vínkom potešiť naše nežné polovičky, tak sa skôr vyberieme cestou sladších, či dokonca ovocných vín. Už dávno predsa neplatí, že víno musí byť vyrobené výlučne z hrozna, ale pokojne sa na naše stoly dostanú aj druhy vyrobené z jahôd, višní, jabĺk, či čiernych ríbezlí. A práve tieto, tzv. dobroty, sú ako keby zlatom v hrdle pre naše kamarátky, priateľky, či manželky. Avšak, nie je to iba čisto záležitosťou ovocných vín, ktoré by ženy preferovali. Pokojne si vychutnajú aj tradičné vína, pričom farbou, ktorá im je azda najbližšia, je tá stredná, teda ružová. V tomto by sme opäť mohli hľadať nejaké symboliky, či prívlastky, ktoré z toho vína robia majestát ženského vkusu. Vo všeobecnosti ale platí to, že ženy viac preferujú sladšie a chutnejšie vína, pred tými suchšími a kyslejšími, na ktoré zase nedajú dopustiť muži.

Vďaka tejto pestrosti v každom smere, dokážeme vybrať víno skutočne pre každého, aby mu nielen chutilo, ale zároveň aj vystihovalo jeho jedinečnú osobnosť. 

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
MzQ1MGZh