Delenie vín – časť 3 (Cukor)

07.03.2017

Delenie vín – časť 3 (Cukor)

Vo víne sa okrem pravdy nachádza aj cukor a tento článok sa bude venovať deleniu vín práve podľa jeho obsahu.

Cukor sa nachádza už v samotnom hrozne pri zbere a na základe jeho obsahu delíme vína do jednotlivých kategórií. Na základe zvyškového cukru vo víne zas môžeme vína rozdeliť iným spôsobom.

Delenie vín podľa cukru v hroznách – delenie podľa triedy

Stolové víno (max 16g cukru na liter). Ide o víno najnižšej kvality, vyrába sa z hrozna, ktoré dosiahlo aspoň 11 stupňov cukornatosti. Toto víno nesmie byť označované odrodou ani názvom vinárskej oblasti. Po roku 2009 sa v krajinách EÚ označuje ako „víno bez zemepisného označenia“ a môže sa označovať názvom odrody.

Akostné víno - hrozno dosiahlo aspoň 15 stupňov cukornatosti. Pri tomto víne sa uvádzajú základné údaje a označuje sa názov vinárskej oblasti.

Cukor vo víne

Víno s prívlastkom - býva okrem názvu vinárskej oblasti označené aj názvom vinárskej obce, rokom zberu a tiež jedným z prívlastkov: 

  • Kabinetné víno (19-21g cukru)
  • Neskorý zber (21-22g)
  • Výber z hrozna (22-25g)
  • Bobuľový výber (25-29g)
  • Hrozienkový výber ( od 29g)
  • Výber z cibéb (od 31g)
  • Slamové víno – vyrába sa z hrozna, ktoré bolo skladované na slame alebo viselo vo vetranom priestore aspoň tri mesiace.
  • Ľadové víno – hrozno na toto víno bolo zbierané pri teplotách minimálne -7°. Vďaka mrazu je tak hrozno prirodzene sladšie.
  • Botrytický výber – vyrába sa z hrozna, ktoré bolo napadnuté ušľachtilou plesňou
  • Barrique – typ vína, ktoré zreje v dubových sudoch a prijíma ich vôňu
  • Sur lie – typ vína, ktoré leží na kvasniciach

 

Zvyškový cukor vo víne

Ide o jeden z parametrov vína. Uvádza koľko gramov cukru obsahuje jeden liter vína. Na základe toho je následne možné kategorizovať víno na suché (najviac 4g/liter), polosuché (obsah cukru sa pohybuje medzi 4 až 12g na liter), polosladké (medzi 12-45g cukru na liter vína) a sladké víno (obsahuje viac ako 45g na liter vína). Tento cukor je v prípade akostných a vyšších tried vína prirodzený, v  kategóriách ako stolové víno a oblastné víno však môže ísť o cukor umelo pridávaný.

Napriek obsahu cukru sa však nenechajte oklamať svojimi chuťovými pohárikmi. Na výslednú chuť vína totiž výrazne vplýva aj aróma a obsah alkoholu. To je dôvod, prečo sa vám aj suché víno môže javiť „sladšie“.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
MTM0MmRkYz