Víno nám hlad neuhasí

26.01.2017

Víno nám hlad neuhasí

Téma ohľadom kombinovania vína a vhodného jedla je tak široká, že by sa o nej dalo rozprávať celé večery...

Téma ohľadom kombinovania vína a vhodného jedla je tak široká, že by sa o nej dalo rozprávať celé večery. Na strane druhej, môžu si za to aj samotní vinári, ktorí rozmanitosťou svojich odrôd tak dokonale rozmaznali naše chuťové kanáliky, že si niekedy sami nevieme rady, čo k chutnému vínku naozaj podávať. Našťastie, ako vo všetkom, tak aj tu platia pravidlá, ktoré nám pomáhajú sa aspoň mierne zorientovať a postaviť tak voči konkrétnej fľaške rovnocenného partnera.Červené víno

Základnú vec, ktorú by sme mali vedieť rozpoznať je, aby sme dokázali odlíšiť ľahké a ťažké vína. K ním potom stačí priradiť adekvátnu kombináciu z gastronomickej oblasti a chutný obed, či večera je na stole. Za ľahké potraviny sa už tradične považujú jedlá z bielych rýb, hydiny, cestoviny, zelenina, ovocie, jedlá pripravené na grile, pečené, dusené, varené a bez ťažkých, či pikantných prísad. Za stredne chuťovo výrazné zase radíme tmavé ryby, napríklad tuniaka, tmavú hydinu ako je kačica a teľacie mäso. Za ťažké jedlá pokladáme tmavé mäso, divinu, tučné syry, ale aj tučné jedlá ako bôčik či slanina. Na strane druhej, z ľahkých vín, prevažne bielych, môžeme ponúknuť viaceré mladé svieže odrody ako sú Müller Thurgau či Veltlínske zelené. Naopak, ako ťažšie biele vína si vieme predstaviť napríklad Rulandské šedé, Muškát či Sauvignon. Z červených vín, by sa dali za tie ľahšie považovať Pinot noir, Sangiovese, André, Frankovka či Modrý Portugal. Medzi stredne ťažké napríklad Zweigeltrebe a za ťažké, najmä keď sú barikové, Malbec a Syrah. Možno ste si všimli, že sme z toho členenia vynechali naše obľúbené ružové vína, ktoré si svoju stredovú pozíciu obhájili aj na poli vzájomného stolovania. Totiž, pre svoju prijateľnú a zároveň vyváženú chuť, sa hodia takmer ku každému jedlu bez toho, aby nejako výrazne pokazili jeho chuť.

Avšak, ani v oblasti kombinovania jedla a vína, nemôže všetko v zásade iba škatuľkovať. Samozrejme, aj tu sa nájdu svetlé výnimky, či špeciality, ktoré si zaslúžia samostatnú kategóriu. Napríklad k takej čokoláde je výborné červené víno so zvyškovým cukrom alebo portské. Ku kaviáru sa zase hodí šampanské a k syrom s modrou plesňou také ľadové víno.

Nikdy ale nemôžeme brať tieto veci doslova, alebo sa nimi zásadne riadiť. Najmä, ak by nám mali spôsobovať nejaké zdravotné ťažkosti, či iné komplikácie. Napokon, sami si vieme odkontrolovať, ktoré kombinácie nám chutia najviac, a na tom si potom postaviť naše špeciálne jedálničky, či rady pre ostatných.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
MTQyNjl