Delenie vín - časť 4 (Bublinky)

Delenie vín

Tiché vína – laicky povedané, ide o „bežné“ víno, v ktorom pri 20°C pretlak oxidu uhličitého (CO2) nepresahuje 50 kPa.

Perlivé vína – pretlak CO2 sa pohybuje medzi 50 až 250 kPa. Ide o umelo dosýtené víno. Podávame ho pri teplote 8-10°C.

Šumivé vína – pretlak CO2 má nad 250 kPa. Kvasenie je prvotné alebo druhotné a prebieha buď v samotnej fľaši alebo v tanku. Oxid uhličitý tak vzniká prirodzenou cestou. Šumivé víno podávame zvyčajne pri teplote 5-7°C.

  • Sekt je označenie pre šumivé víno, ktoré je vyrobené iba z akostného vína. Toto označenie je veľmi rozšírené v Nemecku, Rakúsku, Česku či na Slovensku.

Najznámejšie typy šumivých vín

Champagne – šumivé víno z oblasti Champagne vo Francúzsku. Zrejme najznámejšie šumivé víno, ktorým sa často mylne označujú všetky ďalšie typy perlivých a šumivých vín. Označenie pravého „šampanského“/ Champagne však môžu niesť len tie vína, ktoré sú vypestované priamo v tejto oblasti vo Francúzsku a to len z povolených odrôd a v rámci povolených postupov.

Spumante - do tejto kategórie patria známe talianské vína ako Prosecco (suchá, ovocná chuť) a Asti (jemne sladké).

Cava – španielske šumivé víno, ktoré sa vyrába spôsobom ako legendárne Champagne.

Označenie šumivých vín ešte dopĺňajú názvy, ktoré popisujú charakter (sladkosť vína). Kategórie sú zoradené od najsuchšieho po najsladšie

 

 

  • Brut natural alebo Brut Zero
  • Extra-brut
  • Brut
  • Extra Sec / Seco alebo Extra Dry
  • Sec/Seco alebo Dry
  • Demi-Sec alebo Semi-Seco
  • Doux alebo Dolce

Na fľaši sa ešte môžete stretnúť s označením Blanc de Noirs (biele víno z modrého hrozna) alebo Blanc de Blanc (biele víno z bieleho hrozna). Na fľašiach šumivých vín však nehľadajte ročník – pri týchto vínach sa neudáva a často ide o zmes niekoľkých ročníkov. V prípade Champagne sa ročníkové víno vyrába iba v najlepších rokoch.