Koštovka Limbašských vín 2018

29.01.2018

 Koštovka Limbašských vín 2018

Krátka reportáž z návštevy 12. ročníka koštovky Limbašských vín v Limbachu.

 Koštovka Limbašských vín 2018

 

Trofeje pre víťazov v jednotlivých kategóriách

Koštovka Limbaškých vín 2018

 

V sobotu, 20. Januára sa konala v centre zdravia a oddychu, Gaudium Limbach, tradičná Novoročná akcia pre všetkých priateľov vína pod názvom ,,Koštovka Limbašských vín“, ktorú už po 12. krát organizovalo združenie Limbašských vinárov a vinohradníkov. Na túto výnimočnú akciu, sme sa rozhodli po prvý krát vybrať aj s našim tímom (Pali a Vlado) z Gold Cuvee, aby sme vám tak priblížili všetko zaujímavé a podstatné ako prví.

Koštovka Limbaškých vín 2018

 

 

Rovnako tak premiéru, mali tento rok na Limbašskej koštovke, aj vinári z Grinavy, z ktorých viacerí získali aj cenné body pre zisk bronzovej, striebornej, či zlatej medaile. Ambíciou všetkých zúčastnených však bolo pochopiteľne postúpiť vyššie a zabojovať tak o najcennejšie trofeje, ktorými bolo najlepšie biele, ružové, či červené víno, či cena pre kráľa Limbašských vín. Napokon, bonusovou kategóriou, príznačnou práve pre obec Limbach, bolo ocenenie pre najlepší Silván.

 

 

 

 

Víťazné vína pre rok 2018

Ku koštovke bolo vybraných cez 150 vzoriek vína, ktoré prechádzali rukami, či chuťovými kanálikmi odborných členov poroty, ktorí to určite nemali Koštovka Limbaškých vín 2018vôbec ľahké.

O systéme ich hodnotenia, ako aj následného udeľovania medailí sme sa rozprávali s Andrejom Martvoňom, ktorý prezradil:

 ,,že tieto vína sa hodnotia podľa štandardov OIV (medzinárodná únia enológov), ktoré uvádzajú stupnicu pre udeľovanie jednotlivých medailí, kde bronzová medaila zahŕňa bodovú stupnicu medzi 80-83,9, za ňou nasleduje strieborná medaila s horizontom 84-87,99, až po najcennejšiu zlatú medailu, ktorú môže získať víno od hranice 88 bodov a vyššie.

Jasné pravidlá potom platia aj pri výbere odbornej poroty, ktorých býva hneď niekoľko, v závislosti od počtu degustovaných vzoriek a sú tvorené zväčša 6-7 účastníkmi, vždy na čele s predsedom.

 Ako ďalej uviedol Andrej Martvoň: ,,tak každá komisia vyberá 2-3 najlepšie vína, ktoré potom postúpia do finálneho rozstrelu, v ktorom už degustujú iba jednotliví predsedovia komisií, pričom ochutnávajú všetky vzorky naraz, aby tak mohli jednoznačne vybrať skutočných víťazov v jednotlivých kategóriách.“

 

Tohtoroční víťazi

 

Koštovka Limbaškých vín 2018

 

Slávnostné vyhlasovanie víťazov sa konalo o 18:30, pričom vinárom prišla zagratulovať aj starostka Limbachu, Adriana Čechovičová.

V kategórií najlepšie biele víno zvíťazil Rizling Rýnsky z vinárstva Michal Sadloň, za ktorého cenu prišiel prevziať hlavný pivničný.

 Vinárstvo Sadloň si odnieslo cenné trofeje aj v ďalších dvoch kategóriách, a to najlepší Limbašský Silván, ako aj napokon cenu pre kráľa Limbašských vín, ktorým sa stal červený Neronet, ročník 2016.

V kategórií ružových vín zaujala Frankovka Modrá z vinárstva Beno,

 

 ktorého hlavný predstaviteľ, Milan Beňo si zaspomínal aj na začiatky vzniku ich rodinného vinárstva: ,,toto vinárstvo deklarujem papiermi od roku 1972, ktoré sa ako jedno z mála zachovalo v obci Limbach až do dnešnej doby. Ja osobne sa venujem vínu od roku 1992, pričom od roku 2006 aj pod vlastnou značkou - Víno Beno.

 

 

 

 

Na podujatí sa zúčastnilo do 200 účastníkov, mladších aj starších, takých, čo vínu rozumejú, ako aj takých, ktorí ho len s radosťou ochutnávajú. Okrem samotného vína, ste mohli ochutnať aj vynikajúce domáce syry, či nátierky, pričom pre veľkých hladošov sa podával za barom aj hovädzí guláš, či cigánska pečienka.

Celým večerom panovala dobrá nálada, ktorú v neskorších hodinách spríjemnili aj domáci spevom ľudových piesni, či hrou na tradičnom ozembuchu.

Celá akcia trvala až do 22ej hodiny, pričom zúčastnení hostia si mohli svoje obľúbené vínka zakúpiť aj na domáce degustácie.

 

 

 Koštovka Limbaškých vín 2018

 

 

 

 

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
MDcxZjJ