Ako si doma pripraviť vynikajúce ovocné víno

01.02.2017

Ako si doma pripraviť vynikajúce ovocné víno

Ako pripraviť doma svoje ovocné víno...

To, že sa víno nevyrába iba z hrozna, sme si už dávno zvykli a radi ochutnávame jeho ovocné alternatívy, ktoré si dokážeme hravo vyrobiť aj v domácich podmienkach. Pokiaľ teda disponujete v rámci vašej záhrady každoročne bohatou úrodou bobuľových, či iných ovocných plodov a už vás nebaví dokola vyrábať iba kompóty a džemy, tak hurá do toho!

 

Výroba vína doma

 

Cukor a voda sú povolené

Na začiatku si treba uvedomiť, že predmetné ovocie, ako sú jablká, višne, jahody, či ríbezle, obsahujú každý rok iné množstvo kyselín a cukru, ukrytých vo svojej šťave. Práve tieto hodnoty sú pri výrobe ovocných vín veľmi dôležité. Avšak, netreba sa nechať tým odradiť alebo znechutiť, lebo všetko to spočíva iba v správnom pomere vody a cukru, ako prídavných látok v samotnom procese spracovania. Preto tam, kde je ovocná šťava menej kyslá, pridáva sa pochopiteľne aj menej cukru a vody. Naopak, v prípade, že je kyslejšia, tak zase pomer vody a cukru zvýšime. Stále však platí, že pri výrobe takýchto ovocných vín sa jedná o čistý prirodzený technologický postup s minimálnymi, takmer nulovými chemickými zásahmi, ktoré robia z tohto nápoja naozaj skutočnú lahôdku. Z hľadiska konzumenta pri ovocných vínach je najvhodnejší obsah kyselín 7-8 promile. Keď je v ovocí väčší obsah kyselín, musíme pridať toľko vody, aby jeho kyslosť dosahovala spomínaných 7-8 promile. Podľa tabuľky si môžeme vypočítať aj to, koľko vody treba k jednotlivým druhom ovocia pridať pri riedení.

 

Ovocie

Obsah cukru v %

Obsah kyselín v %

Moruše

6

8

Jablká

8

6

Višne

8

16

Čerešne

8

7

Jahody

6

10

Maliny

4

12

Ríbezle

5

23

Egreše

4

16

 

 

Drobnej investícií sa nevyhnete

 

Najväčšou vstupnou investíciou pre vás môže byť kúpa minimálne dvoch demižónov, a to veľkého a malého. Ten menší využijete pri prvom stáčaní, pričom druhý bude slúžiť už na dlhodobé kvasenie vášho muštu. Ďalej určite nezabudnite na Kvašovu zátku, či klobúčik, pár korkových uzáverov, ako aj gumené hadičky na stáčanie. Napokon, si treba ešte zabezpečiť aj požadovaný počet fliaš na definitívne uskladnenie vášho ovocného vína. Čo sa týka prídavných látok, potrebné kvasinky a živnú soľ nájdete v ktorejkoľvek drogérií, či vhodnom internetovom obchode. Kvasinky je lepšie kupovať už v tekutej forme, pričom niektoré balenia už obsahujú aj samotný návod na výrobu nami preferovaných ovocných vín. Následne treba všetky pracovné nástroje dôkladne očistiť a umyť pod horúcou vodou. Rovnaký postup treba zachovať aj pri spracovávanom ovocí, pričom treba klásť dôraz na to, aby sme vybrali skutočne zrelé a zdravé kúsky, ktoré tak dodajú výslednému produktu tú správnu chuť.

 

Najskôr treba vyrobiť správny mušt

 

Pokiaľ máme už všetko pripravené na svojom mieste, ovocie vytriedené a umyté, tak môžeme začať s jeho spracovávaním. Pri drobných mäkkých druhoch ovocia sa neodporúča jeho nadmerné oplachovanie, ktoré by mohlo spôsobiť neželané uvoľňovanie ovocnej šťavy, ktorá by nám tak mohla neskôr chýbať. Naopak, ovocie ako jablká, či višne, treba zbaviť zvyšných jadierok, či kôstok, ktoré by len zbytočne zvýšili horkosť nášho vína. Nech už sa rozhodneme použiť k tomu mlynček, drvič, či obyčajné strúhadlo, treba dbať na to, aby sme zabránili prílišnému kontaktu vylisovaného ovocia s jeho železnými časťami, vplyvom ktorých by mohla šťava nepríjemne sčernieť a zanechať tak negatívne účinky aj v konečnom produkte vína. Čím jemnejšie sa nám podarí predmetné ovocie rozdrviť, tým viacej šťavy sa z neho následne uvoľní pri následnom lisovaní, ktoré je už vstupnou bránou k samotnej výrobe vína.

 

Pár príkladov za všetky

 

Ak by sme sa mali odvolať na skutočných favoritov medzi ovocnými vínami, tak určite k ním patria ríbezľové, jahodové, či višňové, ktoré si svojou výnimočnou chuťou a zložením získali srdcia nejedného labužníka toho druhu aromatického alkoholu. Nižšie si preto rozoberieme aj konkrétne recepty na výrobu týchto ovocných vín.

 

Jahodové víno

 

Víno pripravené výlučne len zo záhradných jahôd má výrazne horšiu chuť, preto používame pri jeho výrobe jeho kombináciu s tými lesnými plodmi, a to v pomere 1:1. V tomto prípade, môžeme použiť 2 a 2 kilogramy predmetného ovocia. Následne ho opatrne umyjeme, odstopkujeme a primiešame 1,5 kilogramu kryštálového cukru a celú zmes pomágame. Pridáme 5 g kyseliny citrónovej alebo 8 g kyseliny vínnej. Prilejeme 1 liter prevarenej horúcej vody a po vychladnutí pridáme kvasinky a 1/2 balíčka živín pre kvasinky. Zákvas prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasnou zátkou a necháme stáť 1 týždeň. Niekoľko ráz cez deň potrasieme nádobou, aby sa obsah premiešal. Potom zmes vylisujeme a necháme v nádobe, uzavretej kvasnou zátkou, vykvasiť. Po stočení a ustátí víno plníme do fliaš.

 

Višňové víno

 

Je to rozhodne najkvalitnejšie ovocné víno z kôstkového ovocia. Najmä z tmavých višní sa pripraví kvalitné višňové víno, ktoré má tmavú rubínovú farbu, príjemnú korenistú chuť a vôňu, pripomínajúcu Portské vína. Základom je, že višne pred lisovaním treba nakvasiť, aby sa chuťové a farebné látky dostatočne vylúhovali. Višne umyjeme, odstopkujeme a pomiagame. Potom ich necháme 2 dni nakvasovať a až následne ich vylisujeme. Ku každému litru získanej šťavy pridáme 1 l vody a ku každému takto získanému muštu na 1 l 200 g cukru. Kvasenie obyčajne prebieha bez ťažkostí. Po druhom stáčaní môžeme víno prisladiť (50 g na 1 1 vína). Višňové víno sa môže uskladňovať najviac 2 roky, potom sa zvrháva.

 

Ríbezľové víno

 

Ideálna kombinácia ríbezlí je taká, v ktorej prevažujú červené bobule a 10 – 15% tvorí prídavok čiernych – dodajú výnimočnú chuť aj vôňu. Umyté ríbezle dobre popučíme a necháme 4 dni rozkvasiť, pričom zmes niekoľkokrát denne zamiešame. Všetko následne prelisujeme cez plátno a čistú šťavu odspodu zlejeme a precedíme cez sitko. Cukor rozpustíme vo vode na sporáku, prilejeme šťavu a všetko spolu prelejeme do demižóna. Na zakvasenie pridáme na druhý deň rozmnožené vínne kvasinky. Demižón uzavrieme kvasnou rúrkou a necháme kvasiť. Vykvasené víno stiahneme do čistého demižóna a tiež uzavrieme kvasnou rúrkou. Demižón by mal byť plný – päťlitrový. Necháme stáť 1- 2 týždne. Potom hotový nápoj stiahneme do fliaš, ktoré dobre zazátkujeme a odložíme na chladné miesto.

 

Pokiaľ zásoby nestačia

 

Ak by ste predsa len nemali vhodné prostriedky a možnosti na výrobu spomínaných ovocných vín, tak celú ich ponuku nájdete aj v našom e-shope Gold Cuvee, kde vám k ním pripojíme aj nápaditú a originálnu etiketu. Sme presvedčení, že s takýmto darčekovým vínom isto zabodujete pri akejkoľvek príležitosti.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
YTk3YWQw