Čím staršie, tým lepšie

01.02.2017

Čím staršie, tým lepšie

Veta, že čím je víno staršie, tým je zákonite aj lepšie, patrí asi k najväčším mýtusom nášho ľudstva.

Je to skutočne tak alebo je to len marketingový ťah výrobcov tohto hroznového moku, aby tak z nášho vrecka vytiahli zakaždým požadovanú sumu peňazí? Aj áno, aj nie! Pravda je ukrytá, ako vždy, vo víne.

Ďalším faktom je aj to, že viac ako 90 % vín je určených predovšetkým na rýchlu konzumáciu. Tým sa myslí doba, nepresahujúca maximálne dva roky. Z toho vyplýva, že to záleží najmä od odrody, či type vína. Naozaj, väčšina z nich, ako sú viaceré ružové vínka, či z bielych Sauignon Blanc patrí k mladým sviežim vínam, ktoré je vhodné vypiť ešte počas sezóny. Avšak, nájdu sa aj silnejšie a odolnejšie variácie, ku ktorým patrí taký Cabernet Sauignon alebo tiež Chardonnnay, Rulandské biele, či Rizling rýnsky, ktoré môžu zrieť vo fľašiach, či sudoch celé roky.

Tu sa dostávame k tomu, že aby mohlo žiť naše vínko spolu s nami, tak je dôležitý aj spôsob a podmienky jeho skladovania. Ideálna teplota pre jeho dlhovekosť je niekde v rozmedzí medzi 8-15 stupňov. Naopak, nádobami, určenými pre ich pobyt, by mali byť jednoznačne definované. Vyrobené by mali byť z kvalitného dubového dreva, z ktorých najlepších je zrnitý francúzsky dub alebo americký dub. Tieto sudy dodávajú vínu bohaté príchute i štruktúru. Avšak, len tí naozajstní znalci a fajnšmekri, dokážu oceniť skutočnú kvalitu a poéziu týchto archívnych kúskov.

Ak by sme sa pokúsili tento zážitok priblížiť aj vinárom laikom, ktorí sa na tento nápoj pozerajú omnoho jednoduchším okom, tak by sme mohli povedať,Staré víno že každé víno potrebuje svoj čas. Práve ten je potrebný k tomu, aby sa jeho primárna aróma z hrozna, sekundárna aróma z kvasenia a v konečnom dôsledku aj príchuť dubového dreva spojili do skutočne harmonického celku. Vďaka tomu všetkému sa vytvára jednoznačná vôňa zrelosti, tzv. buket.

Avšak, ani samotné sudy by nestačili k tomu, aby dospelo naše vínko k želaným hodnotám. Ďalším významným prvkom jeho zrenia je aj prítomnosť kyslíka, ktorý v tomto procese zohráva určite dôležitú úlohu. Zrenie vína závisí od malého množstva kyslíka v priestore medzi korkom a vínom. Ďalšie sprievodné javy nastávajú, pokiaľ sa víno chystáme stáčať alebo len dopĺňať sud.  Víno časom stráca farbu a adstringentnosť, zvyšuje svoju mnohostrannosť a vytvára depot. Vtedy stráca chuť i sviežosť, u bieleho vína prevládajú kyseliny a u červeného vína zase triesloviny.

Na strane druhej, hovorí sa, že pohár vína denne je liekom pre každého človeka. V takomto prípade, by sme sa nemuseli vôbec stresovať akého veku, či buketu sa mu môže dožičiť. Najmä, ak sa nám samým práve vďaka nemu podarí prežiť jeden krásny  a hodnotný život.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
OTRhNWRlYm