Ako správne skladovať víno

02.02.2017

Ako správne skladovať víno

Skladovanie a podávanie vína nie len doma a v reštaurácii...

Všetci si dobre pamätáme na domy našich starých rodičov, ktoré mali v pivničných demižónoch ukryté litre a litre dobrého vína. Do dnešnej doby sa v podstate z toho nič nezmenilo, lebo faktom ostáva, že v takýchto podmienkach sa tento nápoj azda cíti najlepšie. Avšak, nie každý si môže takúto pivnicu zaobstarať, najmä, ak býva v byte, či menšom dome.

Ak by sme sa troška povenovali výhodam takéhoto priestoru, tak by sme prišli na to, že samotná pivnica v sebe totiž nesie hneď všetky podstatné faktory vhodného skladovania tohto hroznového alkoholu. Vína totiž potrebujú mať okolo seba ideálnu teplotu, ktorá sa rozprestiera niekde v rozmedzí 6-18 stupňov. Úplne najideálnejšou voľbou je však, ak táto teplota veľmi nekolíše a nemení sa vzhľadom na okolité podmienky. V opačnom prípade, riskujeme, že sa naše víno môže príliš rýchlo pokaziť. Aj tu však fungujú pravidlá, ktoré sa týkajú ideálnej teploty jednotlivých odrôd, či druhov vína. Tie sú však už viac menej záležitosťou vkusu a moderných chladničiek s regulovanou teplotou.

 

Druh vína 

Odporučená teplota

 

 

Šumivé vína

4 – 6 °C

Mladé biele víno

7 – 9 °C

Likérové víno

6 – 8 °C

Biele víno

8 – 10 °C

Ružové víno

9 – 11 °C

Vyzretejšie (Veľké) červené víno

16 – 18 °C

Červené víno

13 – 15 °C

 

Ďalším dôležitým prvkom pre dlhovekosť tohto nápoju je aj svetlo, pri ktorom je rovnako ako v prípade teploty lepšie, ak je ho menej, resp. je tých prechodov medzi ním a tmou úplne najmenej. Totiž, také priame slnečné žiarenie, či permanentný kontakt s lampu, spôsobuje predčasné zrenie nášho vína, a teda aj jeho postupný zánik.

Do tretice, nezameniteľnou vlastnosťou každej pivnice, je zaručene aj jej vlhké prostredie. Aj v tomto prípade, sú najlepším parametrom jej priemerné hodnoty, niekde medzi 70 až 80 %. Ak by táto vlhkosť o čosi stúpla, tak už riskujeme tvorbu neželaných plesní, ktoré by tak mohli preniknúť od etikiet, cez zátky, až k samotnému vínku. V tomto smere, nám môže pomôcť časté vetranie alebo prítomnosť odsávaču vlhkosti. Naopak, ak by bolo naše prostredie prílišne suché (menej ako 60 %), tak by sa mohlo začať víno z fľaše dokonca strácať. Príčinou k tomu je opäť vysychanie zátky, a teda aj ľahšie prenikanie prítomných tekutín.  Zabrániť tomu môžeme takým spôsobom, že do miestnosti vložíme pohár, či misku s vodou, ktoré našu vlhkosť o čosi navýšia.Skladovanie vína

V prípade, že sa vám podarí docieliť všetky tieto podmienky, tak je na mieste ešte otázka vhodného umiestnenia, či polohy samotnej fľaše. Aj tá totiž prispieva k správnej kvalite, či veku nášho vína. V princípe, poznáme dva základné spôsoby, ktoré sú zaužívané, a to zvislá a vodorovná poloha. Na zreteľ treba určite brať aj fakt, ako dlho sa ho chystáme skladovať.

V prípade jeho kratšieho pobytu (pár týždňov), je tento výber nepodstatný a pre samotné víno neškodný. Ak si ho však plánujeme ponechať rádovo dlhšie, tak už stoja za zmienku ďalšie dôležité skutočnosti. Tou azda najhlavnejšou je typ uzáveru, pod ktorým sa víno nachádza. Pokiaľ ide o základný korok, tak sa odporúča výlučne vodorovná poloha, ktorou zabezpečíme zátke jej permanentnú vlhkosť. Totiž, vyschnutý korok časom mení svoj objem, a teda mení sa aj jeho priliehavosť k hrdlu fľaše. Vďaka tomu sa do nich dostáva neželaný vzduch (oxidácia), či iné nežiaduce mikroorganizmy, ktoré víno postupne kazia. Tento jav sa netýka vín šumivých, ktoré od vysychania chráni podtlak, vytvorený vo fľaši. Rovnako tak, pokiaľ sa rozhodnete použiť alternatívny uzáver z umelej hmoty, či skla, tak môže byť skladovacia poloha ľubovoľná.

Ako sme už vyššie spomínali, tak aj v prípade, že nedisponujete tradičnou pivnicou, môžete zabezpečiť vášmu vínku všetky menované kritéria aj v domácich podmienkach. Slúžia k tomu špeciálne chladničky, ktoré vám umožňujú regulovať jednak teplotu, ako aj prísun svetla, čím docielite za každých okolností maximálnu kvalitu tohto nápoja. Rovnako tak, si dokážete do vašej domácnosti zabezpečiť aj tzv. ,,odsávačku“ s patentovaným uzáverom, ktorý opakovane vysaje z fľašky všetok nadbytočný vzduch a vy tak môžete vaše obľúbené vínko popíjať doslova po dúškoch.

Pokiaľ aj vy snívate o vašej vlastnej vinotéke, tak si ju môžete zabezpečiť veľmi ľahko a rýchlo, bez toho, aby ste museli kopať základy pre vašu novú pivnicu. Všetko môžete mať na dosah ruky, aj z pohodlia vášho domova. Hlavne aby vám chutilo!

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
MDA4MWY2Mm