Priaznivé účinky vína

03.02.2017

Priaznivé účinky vína

O tom, že pohár vína denne je zaslúžený liek, vie hádam každý.

Mnohým sľubuje takto buď dlhovekosť alebo imunitu od viacerých nepríjemných chorôb, či ľudských nepríjemností. Avšak, z historických prameňov máme aj informácie, ktoré hovoria presný opak.

Jedná stará povesť totiž hovorí o tom, ako perzský kráľ Džamšid tak veľmi obľuboval čerstvú hroznovú šťavu, že sa ňou rozhodol naplniť sudy, aby mu tak tento nápoj vydržal azda celý rok. Ako však sama príroda káže, táto šťava mu postupne vykvasila a stala sa vtedy ešte všetkými nepoznaným hroznovým alkoholom. Nevedel to teda ani samotný kráľ a tak označil toto ,,víno“ za prudký jed, ktorý môže človeku len uškodiť. V tejto domnienke sa ho rozhodla ochutnať jedna kráľova slúžka, ktorú neskutočne bolela hlava a chcela tak skoncovať zo svojim životom. Na veľké prekvapenie mnohých, sa však stal presný opak, bolesť jej prešla, a dokonca bola tak šťastná, že sa rozhodla svoju radosť opísať spevom a tancom. Keď sa nasledujúce ráno prebudila a chcela opakovane prijať tento liek, tak už vedela o priaznivých účinkoch tohto ,,jedu“ celá krajina, na čele so samotným kráľom. Nápoj sa začal odvtedy nazývať vínom a liekom zároveň a chýr o ňom sa rozšíril do celého okolia. 

Postupne sa pochopiteľne dostalo víno ako liek aj do našich končín a začali mu byť prisudzované ďalšie významné privilégia. Jedným z nich je aj fakt, že požívanie tohto nápoja dokonale chráni naše srdce. Hovorí sa totiž, že ak mu ostaneme verní každý jeden deň a k tomu pridáme aj adekvátny šport, tak nás riziko srdcového infarktu bude obchádzať na kilometre. Víno totiž optimalizuje činnosť srdca, zvyšuje spotrebu kyslíka, zvyšuje svalovú energiu a pevnosť kostí. Inými slovami - zvyšuje našu výkonnosť. Iné pramene zase uvádzajú, že pre vysoký obsah antioxidantov, je tento nápoj liekom aj pre Alzheimerovú chorobu.Liečivé účinky vína Možno aj o tom hovorí jedno staré príslovie: ,,že je víno lepšie radšej rozliať, ako ho zabudnúť vypiť!“ Celkovo si vieme vďaka nemu zabezpečiť pevnejšiu a pružnejšiu pokožku, relatívne pomalé starnutie, vyrovnanú povahu, a teda v princípe pokojný a šťastný život.

Avšak, tak ako poznáme viacero druhov tohto hroznového alkoholu, tak existujú aj viaceré prípady, či neduhy, na ktoré zaberajú prioritne konkrétne odrody vína. Napríklad pri nadúvaní a zápche, je odporúčané výlučne biele suché víno, lebo obsahuje minerálne soli a stopové prvky, ktoré dráždia hladké svalstvo čreva a produkciu tráviacich štiav. Naopak, ľahké červené víno, plné draslíku, priaznivo pôsobí na unavené svalstvo očí, ale aj takú hnačku. Naše obľúbené ružové vína, rizlingy, či silvány zase urýchľujú látkovú výmenu a podporujú tak vylučovanie odpadových látok z nášho organizmu. Hoci sa nám to môže zdať zvláštne a myslieť si presný opak, ale také víno nám dokáže pomôcť aj v situáciách, kedy sme unavení a potrebujeme povzbudiť napríklad kávou. Môžu za to fosfáty, ktoré pôsobia stimulujúco na železo a vitamín B12, čím urýchľujú tvorbu červených krviniek.

Všetko toto ale treba brať z rezervou a uvedomiť si, že v každom prípade sa má na mysli primeraná spotreba vína denne (2-3 poháre), aby sme docielili všetky tieto vyššie spomínané ozdravujúce, či inak povzbudzujúce účinky pre naše telo. V opačnom prípade, nám môže hroziť podobný osud, ako ešte kedysi predpovedal perzský kráľ Džamšid.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
NDViZD