Rulandské modré
Je víno, ktoré sa ideálne hodí pre jedlá so zemitými chuťami
Jedlá, vyrobené zo surovín, ako sú napríklad huby a hľuzovky, vyniknú pri červených vínach, ako sú Pinot Noir a Dolcetto. Je to vďaka ich ľahkosti ´, ako aj pikantnému obsahu.
Chardonnay
Táto odroda sa hodí k mastným rybám alebo rybám s bohatou omáčkou
Šedivé biele, ako napríklad Chardonnay z Kalifornie, Čile alebo Austrálie, sú lahodné s rybami, ako sú losos alebo akékoľvek morské plody v omáčke.
Šampanské
Šampanské sa perfektne hodí ku všetkému, čo je slané
Väčšina suchých šumivých vín, ako napríklad brut Champagne alebo Španielske cava je v skutočnosti málo sladké. Práve preto môže vyniknúť ich chuť iba v prípade, že ich skombinujete so slanými jedlami, ako sú napríklad rezance s morskými riasami.
Cabernet Sauvignon
Toto víno sa ideálne hodí ku šťavnatému červenému mäsu
Kalifornská zmes Cabernetu a Bordeauxu tiež chutí so steakmi alebo kotletkami, ako sú napríklad jahňacie kotlety s bylinkami.
Dry Rosé (suché rosé)
Pre bohaté jedlá a syry
Hoci sa niektoré syry lepšie kombinujú s bielym alebo červeným vínom, väčšina z nich aj tak veľmi dobre chutí so suchým ružovým vínom. Je to spôsobené jeho ideálnou kyslosťou v kombinácií s ovocným charakterom, prislúchajúcim červeným vínam.
Veltlínske zelené
Hodí sa ku pokrmom so šalátom alebo čerstvou zeleninou
Podmanivou môže byť rakúska vôňa citrusu a ďateliny v kombinácií s ďalšími bylinkami, ako je cuketa linguine. Okrem Veltlínu sa bylinky ideálne hodia aj k vínu Albarino zo Španielska, či Vermentino z Talianska.
Moscato d´Asti
Víno patriace k ovocným dezertom
Mierne sladké šumivé vína, ako je Moscato d´Asti, šampanské demi-sec a Asti Spumante, pomáhajú zdôrazniť chuť ovocia v dezerte. V kombinácií s chutným koláčikom sa jedná o naozajstný kulinársky zážitok.