Delenie vín – časť 1 (Farba)

05.03.2017

Delenie vín – časť 1 (Farba)

Víno je síce nápoj bohov, ale už dávno neplatí, že je víno ako víno.

Kategórií podľa ktorých môžeme deliť víno je niekoľko, najznámejšou je však zrejme delenie podľa farieb, ktorú by zvládol aj každý laik. Červené – biele – ružové. Čo už na tom len môže byť zložité, že? Napriek tomu, že táto kategória sa mnohým javí ako najjednoduchšia, realita môže byť trochu iná. Myslíte si, že červené víno sa vyrába z červeného hrozna a biele z bieleho? Nie vždy je to pravda. Hoci z bieleho hrozna iné ako biele víno nevyrobíte, červené (alebo skôr modré)  ponúka možností oveľa viac.

Delenie vín

Biele víno – ako už bolo uvedené, biele víno sa vyrába z bieleho hrozna (bielych odrôd), ale je možné ho získať aj z niektorých špecifických odrôd červeného hrozna, ak sa použije zvláštny výrobný proces. Väčšina vín sa vyrába bez použitia šupiek a doba fermentácie je skrátená. Biele vína sa tak vyznačujú ľahkou chuťou - často ovocnou a svetlou farbou, ktorá môže naberať rôzne odtiene od svetlej až po žltú či žltohnedú.

Ružové víno – hoci niektoré odrody hrozna majú ružovú farbu, ružové víno sa z nich nevyrába. Na jeho výrobu sa používa tmavo sfarbené modré hrozno. Farbu vína nám totižto udáva výrobný proces a najčastejšie výsledná farba záleží od farby šupky a dĺžky technologického procesu (macerácia). V prípade ružových vín už nedochádza ku dlhšiemu odležaniu na šupkách a preto je farba svetlá (ružová). V prípade ružových vín sa môžete stretnúť s označením rosé alebo klaret – líšia sa výrobným postupom.

Červené víno – vyrába sa z červených/ modrých odrôd hrozna a svoju typickú farbu získava vďaka odležaniu (nakvaseniu) na šupkách, ktoré sú zdrojom farbiva. Pri výrobe sa používajú cele bobule, vďaka čomu je víno veľmi bohaté na antioxidanty. Farba rôznych vín sa môže líšiť v svojej intenzite – od svetlo červenej cez rubínovú až po veľmi tmavú červenú, takmer až hnedú. Svetlejšie farby sú typickejšie skôr pre mladé a ľahké vína, tmavšia farba naznačuje zas víno ťažšie.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
OGIwNmM5