Každý víno môže byť šampiónom

02.03.2017

Každý víno môže byť šampiónom

Isto ste sa už stretli s tým, že aj v oblasti vína existujú rôzne súťaže a odborné konferencie, na ktorých sa udeľuje každému zúčastnenému moku adekvátne ohodnotenie, resp. v prípade absolútneho víťazstva aj medaila.

Napokon, dnes už robí víno takmer každý piaty človek, ktorý sa tomu buď to rozumie, resp. ho k tomu viaže silná vášeň alebo len objavil potenciál istého zárobku, ktorý mu ponúka pitie alkoholu ako nevyčerpateľná ľudská záľuba. Preto, aby sa dokázali konkrétni výrobcovia vína navzájom odlíšiť, resp. posunúť ich výrobky pred tie ostatné, radi svoje ,,skvosty“ posúvajú na takéto súťaže, aby sa v lepšom prípade aj oni sami presvedčili, že ich víno ľudom naozaj chutí.

Medzi najznámejší systém bodovania patrí 100-bodová stupnica, ktorú požívajú mnohé renomované svetové vinárske magazíny, napríklad The Wine Spectator, The Wine Enthusiast, Wine Acces , Wine & Spirits, ale najmä The Wine Advocate Roberta Parkera. U odborníkov a kritikov vína je stále pomerne výrazná skupina tých, ktorí stobodovú stupnicu odmietajú. Vyčítajú jej prílišnú prísnosť a znevýhodnenie niektorých štýlov vína, ktorým stobodový systém príliš „nesadne“. Inak totiž hodnotíme šumivé víno, a inak hodnotíme víno dezertné, fortifikované a pod. Väčšina kvalitných vín ašpirujúcich na medaily začína od 82 bodov a vyššie. Pod touto hranicou nachádzame vína na bežné pitie a s nižším potenciálom  na vyzrievanie. Rovnako tak aj v ponuke našich darčekových vín nájdete viaceré vzorky, ktoré si svoje kvality na podobných súťažiach obhájili a vďaka čomu si vybojovali aj viaceré medaily. Patrí k ním napríklad náš Iršai Oliver alebo z červených vín polosladký Machergut.

V 100-bodovom systéme hodnotíme vína pomocou 10 kritérií v kategóriách vzhľad – tu sa hodnotí čírosť a farba vína; vôňa - intenzita, jemnosť a kvalita; chuť - intenzita, jemnosť, kvalita a perzistencia vína (teda dĺžka času po prehltnutí vína, počas ktorého Vám v ústach pretrváva jeho chuť) a celkový dojem z vína. Pri všetkých kritériách máte možnosť priradiť vínu určitý počet bodov, ktorý zodpovedá piatim kvalitatívnym stupňom - vynikajúce, veľmi dobré, dobré, dostatočné a nevyhovujúce. Vďaka tomuto prepracovanému systému sa dá pomerne jednoduchým spôsobom určiť aj spätná analýza toho, prečo dané víno získalo určitý počet bodov, resp. v ktorej konkrétnej hodnotiacej oblasti vyniká.Víno šampión

Medzi ďalšie populárne hodnotiace stupnice patria napríklad päť až dvadsaťbodové stupnice, niekedy využívajúce aj rôzne symboly namiesto bodov. Známy britský magazín Decanter používa napríklad päť hviezdičiek, z ktorého už dve znamenajú dobré hodnotenie.

Nech sa už rozhodneme pre akékoľvek bodovanie, či hodnotenie, tak je pre nás pridanou hodnotou už len to, že dokážeme takýmto spôsobom oceniť skutočnú kvalitu vína, ktorá sa nemeria iba v celkových decilitroch zdegustovaného nápoja, lež sme ochotní objaviť skutočnú pravdu, ktorá je ukrytá v každom jednom pohári.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
NzM3YmZk