Delenie vín - časť 2

06.03.2017

Delenie vín - časť 2

Delenie vín len podľa farby by bolo pre tento komplexný nápoj príliš jednoduché

V tomto článku sa zameriame na ďalšie kategórie, ktoré vám uľahčia orientáciu medzi vínami a nenechajú vás bezradného pri výbere, kvôli množstvu rôznych označení a prívlastkov.

Odroda

Ako už napovedá samotný názov, toto delenie je zamerané na rozlišovanie odrôd viniča. Na výrobu vín sa využíva niekoľko tisíc rôznych odrôd, ktoré sa pestujú takmer po celom svete a majú zásadný vplyv na chuť, vzhľad, farbu či charakter vína. Odrody sa šľachtia a prispôsobujú podmienkam v ktorých rastú. Rovnako ako pri ostatných plodinách, aj v prípade viniča platí, že nie každá odroda sa hodí do každej oblasti.

Odrodové víno a Cuvée

S predchádzajúcou kategóriou odrody súvisí aj táto kategória. Odrodové víno je vyrobené len z jednej konkrétnej odrody, ktorá je, samozrejme, uvedená. Víno s označením Cuvée je zmesou rôznych odrôd, ktoré sa kombinujú v snahe získať čo najvyváženejšiu chuť. Toto „miešanie“ však rozhodne neznamená nižšiu kvalitu – práve naopak, napríklad vo Francúzsku je táto kategória veľmi populárna a žiadaná.

Ročník

Opäť jedna z pomerne jednoduchých kategórií. Ročník označuje rok v ktorom bolo hrozno zozbierané a následne sa z neho vyrobilo víno. Tento údaj je dôležitý najmä z toho hľadiska, že počasie a podmienky v danej oblasti, kde bolo hrozne pestované, významne ovplyvňujú kvalitu vína. Preto víno z rovnakej oblasti, ale rôznych ročníkov, môže mať odlišnú chuť a vlastnosti. Na kvalitu vína totiž vplýva napríklad miera zrážok, slnečný svit, teploty a iné. Poznanie týchto faktorov pre danú oblasť a daný rok má preto zásadný význam pri výbere vína.

Vzhľadom na to, že víno sa vyrába ku koncu roka, na trh prichádza najčastejšie víno z predošlého roka. Výnimkou je Mladé víno, ktoré sa smie uvádzať začiatkom novembra roku zberu. Tieto vína určite poznáte ako Svatomartinské či Beaujolais nouveau.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
YTM5ZTE4