Tí, ktorí radi chodia na tradičné oberačky, sa okrem pocitu z dobre vykonanej práce, vracajú domov neraz aj s plným košíkom sladučkých a voňavých strapcov. Tie im buď následne poslúžia ako náhrada ovocného cukru v krvi alebo putujú na svoje ďalšie spracovanie v podobe chutných koláčov, či iných dobrôt.
Najznámejšou pochutinou, ktorá nesmie chýbať v jedálničku žiadneho nadšenca hrozna je zaiste dobre upečená štrúdľa. Poznáme síce desiatky receptov, v ktorých figurujú okrem predmetného ovocia napríklad aj také jablká, strúhanka, či škorica, avšak tá pravá chuť je iba jedna. Predovšetkým také červené hrozno v kombinácií s makom dokáže dodať tomuto Malokarpatskému zákusku ten pravý šmrnc.
Z tých modernejších kulinárskych špecialít sa hrozno používa aj ako vhodná prísada do rôznych šalátov, či miešaných kokteilov. Tam už sa však správa ako doplnková ingrediencia, ktorá má len zvýrazniť chuť, či farebne spestriť jedlo na tanieri, ktoré už samo o sebe pôsobí atraktívne. Takýto šalát môže byť čisto sladký alebo sladko-kyslý, fantázii sa medze naozaj nekladú. Na strane druhej, úplnou novinkou, nielen v oblasti hrozná, ale v podstate všetkého z potravinovej ríše, čo sa dá primerane rozmixovať, sú tzv. ,,smoothies“, ktoré predstavujú akúsi vitamínovú bombu č. 1, nakoľko v sebe obsahujú azda maximálnu kombináciu všetkého so všetkým, čo si len dokážeme predstaviť. Aj v tomto prípade, je hlavným vedúcim celého projektu naša tvorivosť a kreativita, ktoré nám pomáhajú vytvárať neustále nové a nové kombinácie našich obľúbených miešaných kokteilov.
Napokon, také hrozno môže mať aj čisto estetickú funkciu, kedy viac ako na chuť, dokážeme staviť na jeho výzor. Často krát, si totiž hovoríme pri zbere našej úrody, že aj napriek toľkej snahe, či ideálnym vegetačným podmienkam, sa nám nepodarilo dopestovať tak pekné strapce, aby sme sa nimi dokázali chváliť niekde na jedálenskom stole. A práve pre takéto účely tu máme tzv. stolové hrozno, ktoré dokážeme kúpiť zväčša v supermarketoch, či na trhu, kde si za neho síce riadne priplatíme, ale výsledný efekt a v lepšom prípade aj chuť, stoja určite zato. Poďakovanie za takúto ,,výkladnú skriňu“ hrozna patrí určite exotickým krajinám s permanentným slnkom a podmienkami ako v rajskej záhrade, ktoré zabezpečujú to, že všetky bobule vyzerajú nádherne, jedna ako druhá.