Keď ľad chutí

16.02.2017

Keď ľad chutí

Mnohí si pri klasických oberačkách predstavia koniec augusta, či začiatok septembra, kedy sa všetko okolo nás zahaľuje do pestrých jesenných farieb, v ktorých strapce hrozna vyniknú, ako nikdy predtým.

Tým to však pre ortodoxných vinárov ani zďaleka nekončí a viacerí z nich si ešte brúsia zuby na tzv. ľadové víno.

Fenomén, ktorý vznikol ešte v 18. Storočí v Nemecku, sa teší čoraz väčšej obľube už aj v našich končinách. Vtedy boli za tým nečakané vrtochy počasia, ktoré prizvali nepríjemné mrazy do vinohradu skôr, ako by sa patrilo, pričom dnes je to už o trpezlivom vyčkávaní vinárov na tú správnu teplotu. Tou je hladina, ktorá si svoje priemerne hodnoty drží na - 7 °C alebo aj nižšie. Len pri tejto teplote sú bobuľky hrozná správne zamrznuté a poskytujú tak svojim zberačom všetky preferované látky. Po ich nazbieraní sa totiž lisovaním oddelí z bobuliek zamrznutá voda a na výrobu vína sa použije iba hustý, sladký a vysoko koncentrovaný mušt, s vysokým obsahom prírodných cukrov, kyselín, aromatických a chuťových látok.ľadové víno

Avšak, nie je to vždy zaslúžená radosť, ktorá nám prinesie želanú úrodu. Nezozbierané plody hrozna totiž okrem nás, chutia aj všetkej okolitej zveri alebo sa naň môžu začať lepiť aj nepríjemné plesne, či iné choroby. V takom prípade, by mohol našu trpezlivosť a čakanie vystriedať hnev a výčitky, prečo sme si takto ľahko nechali ujsť to najcennejšie z našej poctivej úrody.

Ak sa nám už ale podarí predmetné hrozno zozbierať, tak sa môžeme pripraviť na skutočne lahodné a jedinečné víno, ktoré si nemožno s ničím zameniť. Chuťovo je prirodzene sladké a vo farebnom spektre prevládajú žlté odtiene. Niektorí ho dokonca odvážne prirovnávajú ku zmesi sušeného a tropického ovocia s prímesou kvetín a medu.

Prvé slovenské ľadové víno sa na našom trhu objavilo v roku 2003. Domáce ľadové odrody sú: Frankovka modrá, Ryzling rýnsky, Tramín červený, Ryzling vlašský, Veltlínske zelené, Rulandské biele, Rulandské šedé, Fetascu regalu, Alibernet, či Cabernet Sauvignon. Pre svoju jedinečnosť však toto víno určite nepatrí k tým najlacnejším a za jednu fľašku môžete pokojne zaplatiť aj takých 15 eur. Zároveň, to však nie je nápoj na každodenné použitie, ktorý si budete môcť popíjať v rámci vášho osvedčeného lekárskeho predpisu, a preto si na jeho degustáciu treba vyhliadnuť naozaj špeciálnu príležitosť.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
OWE2NGU0OT