Ľadové víno

10.04.2017

Ľadové víno

Keď vo viniciach zbadáte ešte nepozbierané hrozno, hoci teploty sa už pohybujú okolo nuly, vedzte, že nejde o lenivých vinárov, ale o hrozno, ktoré čaká, kým sa premení na ľadové víno.

Ľadové víno

Výroba ľadového vína je veľmi náročná a riskantná. Hrozno totiž musí vydržať na viniči až kým neprídu mrazy okolo -7 až -8°, ideálne ešte viac. Práve vtedy je totiž najlepšia doba, kedy sa môže pozbierať. Pre hladné vtáky či zver sú však tieto bobule veľmi lákavou pochúťkou a preto musí byť hrozno dobre chránené. Aby toho nebolo málo, vo vzduchu visí ešte ďalšia hrozba v podobe možnej hniloby. Tá prichádza najmä s daždivou jeseňou a nepriazňou počasia. Hazardná hra vinárov tak spočíva v tom, či bobule ponechajú zmrznúť na ľadové víno alebo nechcú riskovať a z hrozna vyrobia prívlastkové víno – neskorý zber, či zoschnuté bobule vyžijú na výber z cibéb.

Výroba ľadového vína preto vyžaduje skúseného vinára a súhru počasia. Hrozno totiž musí dobre premrznúť a pozbierané bobule sa musia ďalej uchovať zamrznuté. Zbiera sa preto buď skoro ráno alebo dokonca v noci. Vďaka tomu, že voda v bobuliach je zamrznutá, pri lisovaní vyteká von len sladká, hustá šťava s krásnou arómou. Na ľadové víno sa používajú zväčša odrody, ktoré lepšie odolávajú  hnilobám či opadávaniu. Spomenúť môžeme napríklad Rizling rýnsky, Rulanské biele, Alibernet či mnohé ďalšie.

Vzhľadom k uvedeným nástrahám, ktoré pri výrobe ľadového vína na vinára čakajú, je pochopiteľné, prečo je cena tohto skvostu tak vysoká. Medzi najznámejších výrobcov patria, logicky, skôr severnejšie krajiny ako Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko či Kanada. Výborné ľadové vína však nájdeme aj v Česku či na Slovensku. A ako chutí toto božské víno? Plne, sladko, ovocne až takmer medovo. Ak ste ešte nemali tú česť, rozhodne to vyskúšajte. Aj napriek vyššej cene určite neoľutujete ani cent.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
YTA0Y2