Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
Ok

Skutočný rozdiel medzi bielym a červeným vínom

09.10.2017

Skutočný rozdiel medzi bielym a červeným vínom

Skutočných rozdielov medzi červeným a bielym vínom je oveľa viac, ako len druh hrozna, či jeho farba v pohári.

Prečítajte si spolu s nami niekoľko fascinujúcich faktov, ktoré vás možno prekvapia.

Vyrobené z rôznych druhov hrozna

Asi nikoho neprekvapí, ak povieme, že červené víno je vyrobené z červeného hrozna (Neronet, Alibernet), pričom biele víno dostávame zase výlučne z bielych bobuliek (Rizling, Chardonay). Zaujímavosťou ale je, že takmer všetky vína, ktoré nájdeme v súčasnosti na trhu, boli pôvodne vyrobené z jedného druhu hrozna zvaného Vitis vinifera. Ampelografi sa domievajú, že v prípade tohto hrozna išlo o tzv. čierne hrozno, pričom jeho prirodzenou mutáciou sa vytvorilo aj prvé biele hrozno. Napríklad Pinot Noir (čierne hrozno), Pinot Gris (ružové hrozno) a Pinot Blanc (biele hrozno) majú rovnakú DNA.

Vyrobené z rôznych častí hrozna

Pri oberaní hrozna a jeho následného odkladania do pivnice sa na výrobu vín používajú rôzne procesy. Jedným z najdôležitejších rozdielov je, že červené vína sú fermentované hroznovými kožkami a semenami a biele vína zase nie. S bielymi vínami existuje aj špeciálna metóda, v ktorej je biele hrozno fermentované s kožkami a semenami bieleho hrozna. Vína vyrobené touto technikou sa označujú ako oranžové vína a majú chuť podobnú červeným vínam a obsahujú tanín. Táto technika je stále celkom zriedkavá.

Vyrobené z rôznych metód výroby vína

Červené vína sú obľubované pre svoje mäkké, bohaté a zamatové chute, zatiaľ čo biele vína sú milované svojou krehkou kyselinkou, kvetinovými vôňami a čistými ovocnými tónmi. Na dosiahnutie týchto výsledkov majú vinári dva veľmi odlišné spôsoby výroby vína. Najväčší rozdiel medzi červeným vinárstvom a bielou vínnou výrobou je oxidácia, ktorá spôsobuje, že vína strácajú svoje kvetinové a ovocné tóny výmenou za bohaté, orechové príchute a hladkosť. Kvôli zvýšeniu obsahu kyslíka vinári používajú dubové sudy, pretože dýchajú a nechajú do vína preniknúť kyslík. Na strane druhej, na zníženie pôsobiaceho kyslíka, používajú vinári nádrže z nehrdzavejúcej ocele, ktoré zabezpečujú, že vína si zachovajú aj naďalej ovocné a kvetinové príchute.

Rubriky

Štítky

darček na valentína darčekové fľaše mdž deň žien Zlaté šampanské aký darček aký firemný darček biele víno červené víno červené víno na chudnutie darček k darček k narodeninám darček na deň otcov darček pre frajera darček pre frajera darček pre mamu darček pre muža darček pre muža darčeková fľaša darčeková fľaša darčekové fľaše k narodeninám darčekové víno darčekové víno darčekové víno na valentína darčeky pre mužov degustácia vína delenie vín dream line egrešové víno firemné darčeky firemný darček firemný darček firemný večierok hodnotenie vína hrozno jahodové víno jedlá koštovka vína krst knihy ľadové víno ľadové víno limbašké vína malinové víno mdž miešaný nápoj muži najlepšie vína nápad na darček nápady na darček narodeniny o víne originálny darček pre muža ovocné vína personalizované víno ríbezľové víno šampanské šampanské šampasnké so zlatom šampus Sekt so zlatom silvester skladovanie vína staré víno šumivé víno šumivé víno šumivé víno svadobné víno tip na darček tip na darček tipy na darčeky tipy na darčeky tipy na darčeky účinky vína Valentí valentín valentine vhodný darček pre muža Vianočné darčeky vianočný darček vianočný darček pre mamu Vianočný darček pre otca vianočný darček pre priateľku víno víno víno víno na chudnutie víno na svadbu víno na valentína víno pre ženu vinohrad višňové víno výroba vína výslužkové víno výstava vín zásnuby ženy zlaté šampasnké
ZWYwNT